V soboto, 10. septembra 2022, smo na Glavnem trgu v Novem mestu praznovali 10. praznik korenja, ki se je razvil iz ekonomskega vidika Projekta Rastoče knjige Velikega Gabra z okolico. 10. praznik korenja je letos dobil nove razsežnosti in se je odvijal v Novem mestu skupaj z Mestno občino Novo mesto, s Centrom biotehnike in turizma Grm, s KS Veliki Gaber, z DU Veliki Gaber, z OŠ Veliki Gaber ter z glasbeno skupino PULSE.

Kulturno prireditev je oblikovala in koordinirala učiteljica Justina Zupančič. Na njej so nastopili učenci OŠ Veliki Gaber, člani DU Veliki Gaber, Gašper Štrus s harmonikarji ter člani glasbene skupine PULSE iz Velikega Gabra.

Četrtošolci so s pesmijo Mi smo pa iz Gabra doma, ki so jo ustvarili v lanskem šolskem letu pod mentorstvom Suzane Jefim, predstavili Novomeščanom, od kod prihajamo. S harmoniko jih je spremljal David Škrilac.

OPZ 2. razreda je vodila zborovodkinja Danijela Kocmur. Pesem Urške Mitrovič Ko seme vzkali so spremljali harmonikarji Žiga Hribar, Aleks Novak, Mark Anžlovar in učitelj harmonike Gašper Štrus.

Plesalci so nastopili pod mentorstvom Tanje Korošec.

Voditelji Zala Zajec, Zarja Mulh Novak, Hana Gnidovec in Lovro Kek so skozi besedila predstavili zgodovino praznika korenja, ki se je vseh devet let odvijal v Velikem Gabru kot krajevni praznik.

O pomenu praznika korenja in Rastoče knjige sta kot izvorni nosilki tega praznika spregovorili pomembni akterki gospa Joži Štrempfelj in gospa Štefka Gliha. Pozdravil nas je tudi podžupan Občine Trebnje Jože Avguštinčič ter župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni. Svoj govor je imela tudi ravnateljica višje strokovne šole Mateja Colarič Bajc.

Doktor Janez Grabrijelčič, idejni vodja projekta Rastoča knjiga in širitve korenčkovega praznika v središče Dolenjske, je poudaril, kako posebno je videti aktivno sodelovanje vseh treh generacij.

Učiteljice mentorice se zahvaljujemo vsem staršem, ki ste poskrbeli, da so vaši otroci lahko sodelovali na tej prireditvi, kjer so pokazali veliko lepega in z vso kulturnostjo predstavljali našo šolo in svoj kraj.

Related Images:

Dostopnost